Gegrilde Calamari Salade met Mango-Kardemom Vruchtenboter Saus
Benodigdheden
Voor de calamari:
800 gram calamari (inktvis), schoongemaakt en in ringen gesneden
3 eetlepels olijfolie
2 teentjes knoflook, fijngehakt
Sap van 1 citroen
Zout en peper naar smaak
Voor de Mango-Kardemom saus:
4 eetlepels Callas Mango-Kardemom Vruchtenboter
1 eetlepel honing
1 eetlepel sojasaus
1 theelepel geraspte gember
1 theelepel limoenschil, fijn geraspt
Voor de salade:
1 grote of 2 kleine grapefruits, in plakjes gesneden
1 middelgrote venkelknol, heel dun gesneden met een scherp mes of mandoline
1 kleine tot middelgrote sjalot, in dunne plakjes gesneden (ik laat de sjalot 10 minuten in koud water weken om een klein beetje van de beet eruit te halen); uit laten lekken en droogdeppen
Grote handvol kerstomaatjes, gehalveerd
Handvol verse kruiden, zoals Thaise basilicum, koriander, munt
Bereiding
Calamari Marineren:
Meng in een grote kom de olijfolie, fijngehakte knoflook, citroensap, zout en peper.
Voeg de calamari ringen toe aan de marinade en laat ze 15-20 minuten marineren.
Mango-Kardemom Saus Bereiden:
Verwarm in een kleine steelpan de Callas Mango-Kardemom Vruchtenboter op laag vuur.
Voeg de honing, sojasaus, geraspte gember en limoenschil toe.
Roer goed door en houd de saus warm.
Calamari Grillen:
Verhit een grillpan op middelhoog vuur (je kunt ook een barbecue gebruiken).
Grill de gemarineerde calamari ringen ongeveer 2-3 minuten aan elke kant tot ze gaar en licht verkoold zijn.
Salade Bereiden:
Meng in een grote kom de gemengde sla, venkel, sjalot, grapefruit, kerstomaat, de kruiden fijn gesneden en hussel alles goed door elkaar.
Serveren:
Verdeel de salade over borden.
Leg de gegrilde calamari ringen bovenop de salade.
Lepel de warme Mango-Kardemom saus over de calamari.
Garneer met fijngehakte koriander of peterselie voor een frisse touch.
Geniet van je frisse en exotische culinaire creatie!